Onderstaand artikel is verschenen in de Bluemetric Monthly Market Intelligence in september 2023.
De essentie van beleggen ligt in het bewust nemen van risico’s. Het lijkt een doordachte wijsheid, maar het biedt weinig praktische handvatten. Zo moeten investeerders zich eerst afvragen of zij überhaupt risico willen nemen met hun vermogen. Vandaag de dag leveren veilige beleggingen in geldmarkten namelijk een behoorlijk rendement op vergeleken met de afgelopen ~15 jaar (ca. 3,5-4% in EUR en 5,5% in USD). Bovendien zal men gemiddeld genomen onbezorgder slapen dan wanneer het geld in risicovolle activa zoals aandelen is geïnvesteerd. Tegelijkertijd zou een klassiek geschoolde econoom stellen: ‘there is no such thing as a free lunch’. Ofwel, wat geven beleggers op door te investeren in cash c.q. een gezonde nachtrust? Spoiler alert – veel!
- De voordelen van volatiliteit
Allereerst is de opbrengst op cash vandaag de dag een slechte voorspeller van toekomstige rendementen. Hoewel de waarde van een cash investering stabiel is, is de huidige rentestand dat niet. Echter, voor lange termijn-beleggers is de stabiliteit van hun vermogen op korte termijn minder relevant dan hoe toekomstige rendementen reageren op tussentijdse volatiliteit. Zij rekenen namelijk op beleggingen om toekomstige rendement te generen.
Ter illustratie – wanneer de prijs van een obligatie daalt stijgt het verwachte rendement, waardoor de lange termijn opbrengst van de obligatie stabiel is. Eenzelfde logica geldt voor aandelen, al kent de relatie meer ‘ruis’. Dit betekent dat beleggingen minder risicovol zijn voor lange termijn investeerders dan de korte termijn volatiliteit doet vermoeden. Terug naar cash: omdat diens waarde stabiel is, profiteert men niet van een stabilisatie in toekomstige rendementen. E.g. als de rente van 5% naar 3% daalt, word je niet gecompenseerd door een waardestijging van de spaarrekening. Kortom, beleggers die rekenden met een vaste jaarlijks opbrengst worden geconfronteerd met een potentieel tekort.
- Compensatie voor risico
Een tweede argument tegen het investeren in cash is dat het ontbreken van risico leidt tot een lager verwacht rendement. Zo vereisen aandelen een risicopremie aangezien de waarde op korte termijn fors kan fluctueren. Anders gezegd dient het toekomstige rendement op aandelen te stijgen bij een stijgende rente. Historisch gezien (sinds 1900) houdt dit verband goed stand. Zoals blijkt uit onderstaande figuur gaat een hogere rentestand gepaard met hogere rendementen op aandelen en obligaties. Hieruit lijkt een persistente risicopremie boven cash te bestaan.
Hoewel de huidige rentestand van 4-5% aantrekkelijk lijkt, laten beleggers alsnog potentiële risicopremies liggen door cash aan te houden. De consistent lagere verwachte rendementen hebben op lange termijn belangrijke implicaties. Desondanks blijkt uit onderzoek dat hogere rentes leiden tot een lagere blootstelling aan meer risicovolle (lange termijn) beleggingen.
- Erosie door inflatie
De combinatie van de voornoemde twee factoren leidt ertoe dat cash een ongeschikt beleggingsinstrument is voor lange termijn beleggers, zeker gecorrigeerd voor de impact van inflatie. Waar de nominale waarde van cash stabiel is, bestaat een aanzienlijke kans dat de waarde gemeten in koopkracht daalt. Onderstaande figuur toont de waarschijnlijkheid op het verlies in koopkracht voor verschillende beleggingsinstrumenten en investeringsperioden (1, 10 en 30 jaar). Het bevestigt dat cash een risicovolle lange termijn belegging is met een substantiële kans (~38%) op een daling in koopkracht. Anderzijds blijken aandelen op lange termijn een geschikter instrument om inflatie bij te benen (~4% kans bij 30 jaar).
Extra kosten door pessimisme
De ‘rationele’ oplossing voor lange termijn beleggers lijkt simpel: incorporeer meer risicovolle beleggingen. Echter, dit is makkelijker gezegd dan gedaan vanwege gedragsmatige uitdagingen. Met name (excessief) pessimisme leidt ertoe dat beleggers minder risico durven te nemen dan wenselijk op de lange termijn. Zo overschatten zij de kans fors dat een beurskrach nabij is waardoor zij liever wachten met investeren.
“Far more money has been lost by investors preparing or anticipating for corrections, than has been lost in corrections themselves” – Peter Lynch
Daarnaast extrapoleren beleggers recente gebeurtenissen om toekomstige verwachtingen op te baseren. Zoals beschreven stijgt het toekomstige verwachte rendement van een belegging na een recente prijsdaling, terwijl beleggers juist een lager rendement verwachten. Dit betekent dat zij pessimistischer worden om te investeren ten tijde van goede vooruitzichten.
Ten slotte spelen de media een belangrijke rol bij het pessimisme van beleggers. Nieuws blijkt namelijk een asymmetrisch effect te hebben op verwachtingen. Artikelen met een negatief sentiment verhogen pessimisme, maar positieve artikelen hebben geen effect. Paradoxaal genoeg is tegen de tijd dat de media ergens over rapporteren dat al weerspiegeld in prijzen. Kortom, de inhoud bevat geen nieuwe informatie over marktverwachtingen.
Bluemetric Insight | Recentelijk overwegen investeerders vaker cash aan te houden door gestegen rentes en het veilige gevoel. Helaas beïnvloeden deze korte termijn keuzes lange termijn uitkomsten op een negatieve wijze. Het vaststellen van een lange termijn strategisch plan kan dit risico mitigeren. Wel kan cash in sommige strategische plannen een rol kan spelen voor (i) onttrekkingen, (ii) een buffer en (iii) ter financiering van illiquide beleggingen. Beleggers dienen daarbij een afweging te maken tussen korte termijn zekerheid en de negatieve lange termijn effecten van het investeren in cash.
Recente reacties